Nieuwsbrief juni

Het beweegt hier volop in het huis! Juni was weer een volgeboekte maand en dat merk je, het personeel is elke dag druk in de weer en enorm gemotiveerd om er tegenaan te gaan om op vrijdagavond er uitgeput bij neer te vallen.

Er werd hard gewerkt. Een nieuwe stockruimte werd georganiseerd en ingericht, hierdoor kreeg het bureau ook eens een stevige schoonmaakbeurt en behoorlijk wat meer werkruimte. Tja, het onderhoud van het kantoortje blijft vaak achter omwille van andere prioriteiten in het huis, het welzijn van de kinderen op de eerste plaats!

Enkele dagen geleden is ook de boetiek in het project open gegaan. We verkopen er schilderijen van een plaatselijke artiest, djembees, armbandjes in de kleuren van Senegal en Cd’s. We hopen hiermee souvenirs aan de bezoekers van ons project te kunnen verkopen om zo wat extra geld in het laatje te krijgen. Er staan trouwens voor de maand juli al heel wat bezoeken in gepland.

De kinderen hebben uitgebreid kunnen genieten van een daguitstap. Al zeer vroeg die dag is het volledige team druk in de weer.  Alvorens te vertrekken moeten alle talibés onder de douche en krijgen ze elk een rode T shirt met het logo van TSX en Mitsubishi, de sponsor van deze uitstap. Met de 80 kinderen, verdeeld over 2 bussen, vertrekken we richting Park Hanne vertrekken. Park Hanne, de dierentuin van Dakar. De gids leert hun

alle franse namen van de dieren. De kinderen rennen enorm enthousiast naar elke kooi. Na een bezoek van een tweetal uren gaat het richting Yoff strand. Daar staat een voetbaltornooi op het programma. Er wordt stevig gestreden voor de eer en af en toe moet er wel eens de gemoederen bedaard worden. Terwijl anderen genieten van een plons in het zeewater, maakt Clémence de picknick verder klaar op het strand. Vandaag geen rijst met vis, zoals elke dag maar een heus feestmaal. Couscous met kip. Het is al een hele tijd geleden dat er nog vlees werd geserveerd gewoon omdat vlees hier bijna het dubbele van de prijs van vis kost. Dgigi, onze jembee leraar heeft zijn vrienden opgetrommeld voor een djembee sessie en de sfeer zit er onmiddellijk in. Er wordt gedanst, gezongen, de kinderen genieten… Om 18u30 krijgen ze nog een banaan, een koek en een frisdrank toegestopt alvorens moe maar voldaan terug te keren naar hun leven van alledag. Deze dag betekende voor de kinderen een groot feest. Zulke uitstappen zijn zeker voor herhaling vatbaar en het doet de kinderen echt goed. Het ganse team heeft enorm veel voldoening gevonden in de organisatie van deze uitstap en hiermee willen we heel speciaal nog eens Hans Rahier van Mitsubishi Belgie bedanken voor de bijdrage tot het project. Want naast deze uitstap kochten zij voor ons 2de klaslokaal de volledige inrichting. Het zijn extra budgetten die ervoor zorgen dat dit project kan blijven evolueren.

De laatste vrijdag van de maand juni heeft TSX in samenwerking met het cultureel centrum een vernissage georganiseerd. Hier werden de werken die de talibés samen met de kunstenaar Moon hebben gemaakt, uitgestald. Ook de artiest Moon heeft zijn werken hier laten hangen en te koop gesteld. De opbrengst van de verkoop schenkt hij voor een belangrijk deel aan het project. We kunnen hem alleen maar dankbaar zijn. Op de vernissage heeft Fatou iemand van het ministerie van het gezin uitgenodigd. De vrouw die werd afgevaardigd staat in voor de rechten van het kind in Senegal. Er wordt uitgebreid met haar gepraat over het werk binnen het project en ze besluit om de eerste week van juli een bezoek aan het project te komen brengen. Laten we hopen dat we haar kunnen overtuigen om extra hulp van de regering te krijgen.

Ondertussen heeft TSX ook het project verder uitgebreid naar de daara’s van de talibés. Een daara is een braakliggend terrein met daarop een barak gebouwd van wat hout, rijstzakken of riet. In deze daara’s leven de talibés en krijgen ze Koranles van de marabouts. Vaak in niet zo’n goede omstandigheden. Er is geen water, geen elektriciteit, geen toilet.  Het project ontdekte een daara waar de kinderen in onmenselijke omstandigheden leefden en besloot om er 2 gloednieuwe barakken te installeren. Deze zijn ondertussen afgewerkt en dankzij een gulle schenker uit België werd er tevens nog gezorgd voor een novillon vloerbekleding, matrassen en wat kuismateriaal. De talibés zijn erg trots op hun nieuw huis en zoals u zult merken op de foto’s was dit broodnodig! We hopen dit in de toekomst meer te doen en hiervoor ook samen te werken met de stad Yoff. Elke dag werken we verder aan de evolutie van ons project. Het is niet voldoende om alleen de kinderen op te vangen in het huis maar ook aan de basis, hun onderdak, te proberen werken om ze zo een beter leven te schenken. Stap voor stap … er is nog zoveel dat we hier kunnen doen.

Publicités

Laisser un commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l'aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Photo Google+

Vous commentez à l'aide de votre compte Google+. Déconnexion /  Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l'aide de votre compte Twitter. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l'aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

w

Connexion à %s