Niewsbrief juli

Zoals elke maand was ook de maand juli een maand waarin hard gewerkt is.

Alle werknemers zijn erg gemotiveerd om elke dag een aangename dag te maken voor de kinderen. Het weekend komt dan ook telkens goed van pas om uit te rusten.

Er werd heel wat opgeruimd in het huis. Het bureau krijgt regelmatig een onderhoudsbeurt. En ook de medicijnenkast werd eens goed onder handen genomen. Er zijn ondertussen heel wat geneesmiddelen die niet gebruikt worden. We hebben deze aan het ziekenhuis geschonken.

Boven werd het tuintje aangelegd. Hier worden eigen groenten gekweekt zoals tomaten, salade, komkommer… Dit kan verzorgd worden samen met de kinderen, het is veel gezonder en het spaart alweer wat geld !! Vandaag is het al goed gegroeid. Alles gaat snel dankzij het goede weer. Met het regenseizoen en de vele regen die we al gehad hebben, hebben de groenten alle tijd om goed te groeien. Helaas zijn er door dit weer heel wat kinderen die verkouden zijn. Er zijn zelfs kinderen die koorts maken hierdoor. Maar daarvoor zijn wij er om hen te verzorgen.

Verder werd de boetiek uitgebreid. Moussa ging hard aan het werk om zandtekeningen te maken en ook Djiggy heeft heel wat werk verricht om djembés af te werken. Daarbij komen nog sleutelhangers, kettingen, armbandjes… om te verkopen aan bezoekers.

Er is heel wat bezoek gepasseerd. We hebben families ontvangen die kwamen kijken hoe het er in het huis aan toe gaat. Er werd heel wat interesse getoond in wat er allemaal gedaan wordt voor de kinderen en hoe er gewerkt wordt om het project steeds verder uit te breiden.

We zijn dan ook steeds erg dankbaar als er weer een lading met kleren, speelgoed, schoolmateriaal… aankomt.

We hebben een dag bezoek gehad van een Joker groep “minus 26” die ons een ganse dag geholpen hebben in het project. Op die manier willen we anderen warm maken ons te komen vergezellen.

Ook het project voor de nieuwe Daara bleef niet onaangeroerd. De chef van de Daara, die tewerkgesteld is in Yoff, is op bezoek gekomen om het project te bekijken. Hij was heel tevreden over de manier van werken. Hij heeft geregeld dat Fatou de burgemeester van Yoff kan spreken. Het probleem is dat er altijd naar een dossier van het project wordt gevraagd als de werknemers van het project zich willen verplaatsen. En tot de dag van vandaag wordt er gewerkt zonder dossier. Er wordt gewacht tot het dossier is aangekomen alvorens verder te gaan met de plannen.

Zodra het dossier is aangekomen kan Fatou samen met de burgemeester van Yoff een afspraak regelen met de burgemeester van Dakar. Dit om een aanvraag in te dienen om de nieuwe Daara te desinfecteren.

De maand juli is ook de maand van “l’appelle de Layenne”. Dit is een appel waarin iedereen samenkomt om te bidden. De mensen komen van overal. Het feest gaat door in Yoff, maar van alle omringende dorpen komen mensen dit appel bijwonen. Iedereen gekleed in het wit.

Dit gaat door gedurende twee dagen. Donderdag is de dag van het gebed in Caberénne en nadien in Ngor. Vrijdag nadien is het grote appel in Yoff, naast de grote moskee op het strand.

Het is een heel emotioneel moment voor de mensen. Er wordt gepraat over de godsdienst in volle publiek en het is de grote marabout die zich hierover ontfermt. Dit is heel aangrijpend om mee te maken. Het is knap om te zien wat iedereen over heeft voor hun geloof. De warmte kan niemand boeien op dat moment.

Het is jammer dat er in het project geen budget is om dit feest te vieren samen met de kinderen. Er zijn kinderen die naar het appel gaan met de familie, maar dit is helaas niet mogelijk voor alle kinderen. We hopen dat er een jaar komt dat er terug budget is om een maaltijd te voorzien om samen te vieren met alle kinderen.

à Het probleem tot op heden is dat we er niet in slagen het emailadres van TSX te openen. Er zijn veel mensen die mails sturen op dit adres en Fatou kan hier niet op antwoorden omdat het niet geopend kan worden. Er werd al heel wat gedaan om dit probleem op te lossen, maar we geven ons niet gewonnen. We gaan verder met proberen !!

Publicités

Laisser un commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l'aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Photo Google+

Vous commentez à l'aide de votre compte Google+. Déconnexion /  Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l'aide de votre compte Twitter. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l'aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

w

Connexion à %s