Nieuwsbrief september

Hallo allemaal,

Na drie weken in het project te zitten, hebben we onze draai gevonden.

De eerste dagen was het even zoeken daar Fatou en Dominique op scoutskamp waren met vijf kinderen van Stop La Pauverité. Gelukkig zijn we beiden plantrekkers dus dat is allemaal wel goed gekomen.

Een volledige week zijn ze in Sokone verbleven met een scoutsgroep uit Aalst! De kleinsten sliepen in kamers, de grotere in tenten. Omdat sommigen meededen aan de Ramadan, werd er vroeg opgestaan om het ontbijt klaar te maken. Overdag kwam er aan sport en spel geen tekort. Elke avond werden liedjes gezongen aan het kampvuur.

Ze kregen liedjes aangeleerd zoals ‘k heb de zon zien zakken in de zee’, en ‘vrolijke vrienden’. Dat was wel een aangename verrassing voor ons dat die kindjes nederlandstalige liedjes zongen bij hun aankomst. J

Momenteel is het erg rustig in het project, de Talibés zijn naar het binnenland getrokken om daar op de akkers te werken. Eind deze maand zullen ze terugkeren. Er zijn er wel nog enkele die ’s morgens hier hun ontbijt komen nuttigen, zich wassen en hun wonden laten verzorgen, maar ze blijven hier niet langer. Aangezien hier niet veel kinderen waren hebben we de kans gekregen om de atelier-kasten en de medicatie-kast uit te kuisen.

Tijdens de Ramadan waren er ook vele Talibe’s die overdag vastten, samen met Arthur zorgden wij dan rond 19 uur, dat ze hun eten kregen.

De voorbije weken hebben we ons dus vooral bezig gehouden met de kindjes van Stop La Pauverité. We gaven les in rekenen, tellen, schrijven, beleefdheid en Frans. Alhoewel het slaan en vechten er niet uit te krijgen is hebben we ons rot geamuseerd. Als activiteiten hebben we geverfd, getekend, met parels gewerkt, turnen en hielpen bij de ateliers die Dominique wou geven. Het verven draaide meer uit op bodypainting dan schilderen op papier… Maar de kinderen vonden het zalig.

Zaterdag 12 september zijn we met Fatou en Samba naar de markt, HLM 5, geweest en er 35 traditionele kleren gekocht voor het feest van het einde van de Ramadan. Later hebben we nog bijpassende schoenen gekocht. De kinderen waren heel tevreden en fier met hun boubou.

Maandag 21 september werd er in het huis een feestelijke maaltijd klaargemaakt. We duwden samen met Fatou ongeveer 20 talibé’s in 5 taxi’s en gingen we naar HLM Grand Medine place Jdiamalaye. Daar was een religieuze ceremonie, een feest, waar we met de talibé’s naartoe getrokken zijn en een marabout ontmoet hebben. Niet veel laten werden we uitgenodigd door de marabout om met de kinderen te dineren bij een plaatselijke familie. De kinderen genoten duidelijk. Wat eerst rustig op de grond zitten was en naar religieuze muziek luisteren, werd uiteindelijk een groot dansfeest.

Hopelijk kunnen we hen nog veel meer van die gelukzalige momenten geven!

Vele groetjes vanuit het warme Senegal,

Femke en Jolien

Publicités

Laisser un commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l'aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Photo Google+

Vous commentez à l'aide de votre compte Google+. Déconnexion /  Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l'aide de votre compte Twitter. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l'aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

w

Connexion à %s