Niewsbrief maart

TSX vol leven

Ook deze maand mochten we weer tal van bezoekers ontvangen. Ons gastenboek is weer een aantal pagina’s rijker.
We verwelkomden ook nieuwe vrijwilligers: Marie uit Denemarken en Claude uit België.

Marie kwam naar Senegal toe om te werken aan microkredieten, maar door problemen raakte ze technisch werkloos en kwam ze bij ons terecht. Claude is samen met zijn vrouw naar Senegal gekomen om hier een jaar te wonen en werken en wou een nuttige tijdsbesteding voor zijn vrije momenten. Deze twee mensen komen zich hier belangeloos inzetten en natuurlijk kunnen we niet anders dan dat toejuichen en bewonderen. Ze doen hun uiterste best voor de kinderen en dat is uiteindelijk de kern van ons werk. Marie vertrekt binnenkort wel terug richting thuisland en ze zal gemist worden!

Afscheid van de lessen aan onze Talibés

Jammer genoeg hebben we ook minder goed nieuws. In de week van 15 maart hoorden we van de Talibés dat hun Marabout hen verboden had nog langer lessen te volgen bij een Toubab. Dit is al eerder voorgekomen, maar deze keer hebben we met spijt in het hart besloten dat we de lessen met de Talibés definitief schrappen. Het is al moeilijk om een programma te voorzien voor Talibés en nu ze ook niet meer naar de lessen mogen komen, kunnen we niets anders meer doen dan hen een ontbijt en middagmaal te voorzien, de mogelijkheid te bieden om te douchen en klaar staan om hun wonden te verzorgen. Gelukkig zullen we hen nog regelmatig zien en moeten we onze trouwe lesvolgers als Falou, Boubacar, Modu,… niet echt missen. We willen onze Talibés dan ook voor geen goud in de wereld missen! De klas zal nu gebruikt worden om een deel van de kinderen van Stop la Pauvreté in op te vangen. Deze groep wordt vanaf nu in 2 gedeeld voor de lessen (rekenen, tellen, schrijven) volgens niveau, maar voor andere activiteiten blijven ze 1 blok J

Opgeruimd staat netjes!

We zijn ook volop bezig om alle materiaal van de container uit België een nieuwe bestemming te geven. Deze maand is het medisch centrum van Camberène achter de voor hen bestemde spullen gekomen (zoals bedden). We kregen van hen achteraf een brief om hun dank uit te drukken. Er is nu een groot stuk van de onderste klas terug vrij gekomen en daar maken we meteen gebruik van, want hier in TSX later we er geen gras over groeien! We hebben de lange tafel in de gang vervangen door een medisch bed en er een computertafel van gemaakt. De voormalige klas van Talibés is nu dus een mooi ingerichte ruimte geworden, waarin o.a. de kinderen van SLP de mogelijkheid zullen hebben te werken met een computer. We kunnen deze computers ook in onze lessen gebruiken, als didactisch materiaal. In ieder geval is het opnieuw een grote stap vooruit en mogen we toch wel zeggen dat we weer verder staan in een positief evolutieproces.

Gilbert de krokodil en het heen en weer schriftje doen hun intrede:

Naar aanleiding van het afstudeerproject van Ilse (stagiaire) is er bij de kinderen van SLP een schriftje geïntroduceerd, waarvan het de bedoeling is dat het op termijn met de kinderen meegaat naar huis, zodat ouders kunnen zien wat hun kinderen in TSX doen. Ilse heeft het schriftje voorgesteld aan de hand van Gilbert de krokodil, de mascotte. Gilbert vertelde de kinderen dat hij schriftjes voor hen bij had en vroeg hen om deze schriftjes te versieren en er een foto van zichzelf op te plakken zodat het echt hun eigen schriftje wordt. Na een gewenningsperiode zullen de kinderen dan effectief het schriftje mee kunnen nemen naar huis.

Verandering van spijs doet eten…

De bovenste klas heeft ook een transformatie van formaat gekregen, dankzij Thaïs (stagiaire). Het bord dat tot nu toe niets stond te doen in ons bureau staat nu volop te pronken in een nieuw ingerichte klas. Alle overbodige prullen zijn vriendelijk maar resoluut de klas uitgewezen. De banken staan nu ook niet meer naar het raam gericht, maar naar de muur, zodat dromerige kinderen niet nog meer verloren zouden kunnen raken in de oh zo interessante wolken, omgeving,…

(Voor) (Na)

Dorp vol kunst

Op dinsdag 30 maart zijn we met de kinderen van Stop la Pauvreté naar Village des Arts getrokken voor een daguitstap. Village des Arts is een dorp waar 52 kunstenaars een atelier hebben, onderverdeeld in paviljoenen. Er is ook een expositiezaal waar regelmatig tentoonstellingen worden gehouden. Het is een oase van rust te midden van een levendige stad en een drukke autoroute. De kinderen konden er vandaag in alle rust het dorp rond wandelen tijdens een rondleiding en mochten zich de hele dag op een expressieve manier uiten met verf en papier. De busreis naar village alleen al was een heel avontuur voor de kinderen en de buschauffeur had er speciaal voor hen langer over gedaan zodat ze toch even konden genieten van iets wat ze niet vaak doen… De kinderen vonden het een heerlijke dag en konden zich niet genoeg uitleven: schilderen, rondrennen, spelen, dansen, zingen, … Zeker voor herhaling vatbaar.

Publicités

Laisser un commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l'aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Photo Google+

Vous commentez à l'aide de votre compte Google+. Déconnexion /  Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l'aide de votre compte Twitter. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l'aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

w

Connexion à %s